Jednym z zadań naszego projektu: „Gdy widzę ZDROWE słodycze, to kwiczę” – jak zachęcić młodych jaślan do ograniczenia cukru w diecie w ramach Jasielskiej Ligi Naukowej z Orlenem jest przeprowadzenie wywiadu z dietetykiem o tym, jak jeść słodko i jednocześnie zdrowo. Postanowiliśmy jednak, że zamiast udać się do Gabinetu Dietetycznego, zaprosimy panią dietetyk na zajęcia do naszej klasy. I to był bardzo dobry pomysł, ponieważ wszyscy z uwagą wysłuchali odpowiedzi pani dietetyk na pytania, które zadaliśmy, przeprowadzając wywiad.
Pani dietetyk opowiedziała nam o rodzajach cukru: o cukrach prostych, złożonych: dwucukrach i wielocukrach. Przypomniała nam piramidę żywienia. Dowiedzieliśmy się, że węglowodany, w tym cukry, są nam do życia potrzebne, bo dają nam energię i paliwo dla mięśni. Odetchnęliśmy z ulgą, ponieważ to oznacza, że słodycze można jeść, tylko – i to sobie zapamiętajcie! - z UMIAREM. Pani dietetyk poinformowała nas, że bezpieczna dla naszego zdrowia porcja cukru w ciągu dnia dla dziecka wynosi 4 - 6 łyżeczek, a dla dorosłego 8 - 12 łyżeczek.
Pamiętajcie: cukier to słodka pułapka! Pani dietetyk zaskoczyła nas informacją, że cukier jest praktycznie we wszystkim, co jemy: w ziemniakach, szynce, serach żółtych, w chlebie. Czy wiecie, ile cukru kryje się w różnych produktach? Na przykład mała puszka Pepsi ma 7 łyżeczek cukru, baton 3bit – 4 łyżeczki, jogurt Jogobella – 3,5 łyżeczki, paczka Delicji – 15 łyżeczek, kabanos – 1 łyżeczka, porcja płatków śniadaniowych – 4,5 łyżeczki, napój owocowy Kubuś – 6,5 łyżeczki, opakowanie żelków – aż 21 łyżeczek, ale najwięcej mają 2 litry Pepsi – 40 łyżeczek cukru! Cukier uzależnia, czyli im więcej go spożywamy, tym trudniej oprzeć się, kiedy w zasięgu ręki znajduje się jakiś słodki przysmak. Tak, cukier to słodka pułapka, o czym wiedzą również producenci słodkości, które zawsze są w pięknych, kolorowych i zachęcających opakowaniach.
Pani dietetyk powiedziała nam, że zbyt duże spożywanie produktów zawierających cukier może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, np. do nadwagi, otyłości, chorób serca, alergii, chorób zębów i kości, a także może powodować obniżenie odporności.
Kiedy zapytaliśmy, co w takim razie jeść i pić, aby było słodko, pysznie i zdrowo, pani dietetyk poradziła nam stosować zamienniki cukru, które są mniej kaloryczne, np. miód, syrop klonowy, ksylitol, stewię. Oprócz tego zachęciła nas do jedzenia owoców, jogurtu naturalnego z owocami, orzechów, rodzynków oraz do samodzielnego (z pomocą rodziców) przyrządzania różnych pysznych deserów.
Przepisy w załączeniu, smacznego!
Kliknij w wybrane zdjęcie aby rozpocząć pokaz
Skrypt galerii pobrany z itporady.pl